Von Winning Chardonnay Brut Nature

Typ: Mousserande vin

Land: Tyskland

Region: Pfalz

Druvor: 100% chardonnay

Alkoholhalt: 13%

Producent: Von Winning

Pris: 349 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortiment

Artikelnummer: 77722

Antal/ kolli: 6 flaskor

 

Ladda ner högupplöst bild

Smak: Ungdomligt och torrt med små, eleganta bubblor. Frisk syra och fina nyanser av vanilj, gula stenfrukter, mineral, mogen citrus samt en elegant ek.

 

Doft: Inbjudande doft av ekfat och mineral, citrustoner och mogna gula äpplen.

 

Passar till: Krämiga fisk- och skaldjursrätter, exempelvis moules frites eller bisque. Går även bra till en skaldjurspaella.

 

Serveringstemperatur: ca 10 grader.

 

Producentinfo: Weingut von Winning är en kvalitetsproducent i Pfalz i sydvästra Tyskland. Man odlar primärt druvan riesling och producerar ca 500.000 flaskor årligen. Man äger 65 hektar och 10 av dessa dedikeras till produktion av högsta kvalitetens viner s.k. Grosses Gewächs. Bästa vingårdslägen är följande Deidesheim; Kalkofen, Kieselberg, Langenmorgen, Grainhübel, Paradiesgarten. Forst; Pechstein, Jesuitengarten, Kirchenstück, Ungeheuer. Ruppertsberg; Reiterpfad, Spiess.

 

Von Winnings primära jordmåner är; Basalt, röd och gul sandsten, lerblandad sand, tertiär lerjord, tertiär krita, skiffer och kalksten.

 

Stephan Attmann, Von Winnings chefsvinmakare, har blivit en vinmakare man talar om i hela Tyskland. Flera vinguider och Gault & Millau utnämnde honom till årets nykomling 2011 och 2012.

 

Von Winning fick utmärkelsen Riesling Champion för hela Tyskland i Vinums stora tävling i september 2012 samt även 2015.

 

Vinframställning: Chardonnay Brut Natur får både jäsa och mogna på ek. Man använder sig av champagnemetoden, Methode Champenoise, vilket betyder att efter man plockat och pressat druvorna, jäser man ett stilla vin. Sedan ger man vinet en andra jäsning på flaskan tillsammans med jästfällningen. Under detta moment ”äter” jästen upp socker och omvandlar det till alkohol, värme och koldioxid – därav bildas bubblor i vinet. I tre år låter von Winning vinet ligga i kontakt med jästfällningen på flaska. Under denna process utvecklas mer komplexa aromer så som rostat bröd och en lätt nötighet. Jordmånen där druvorna växer är en blandning av sand- och kalksten.

 

Länk till producent: http://www.von-winning.de

 

Recensioner:

 

 

 

 

Humlegårdsgatan 22, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 5121, 102 43 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB