|
|
|
|
|
|
Soarda Vespaiolo
Typ: Vitt vin
Land: Italien
Region och distrikt: Venetien
Klassificering: Veneto I.G.P
Druvor: 100% vespaiola
Lagring: Vinet har lagrats på ståltank under 6 månader och därefter 6 månader på flaska.
Alkoholhalt: 13,5%
Producent: Contrà Soarda
Pris: 159 kr inkl moms (750 ml)
Sortiment: Beställningssortimentet
Artikelnummer: 79598
Antal/ kolli: 6 flaskor
Smak: Frisk smak med inslag av päron, honung och mineraler. Lång eftersmak.
Doft: Lätt och frisk doft med toner av päron, citrus blommig honung och mineral
Passar till: Skaldjur, fläsk och fågel
Serveringstemperatur: -Ca 12–15°.
Producentinfo: -Gården utgörs av 12 hektar och ligger strax utanför Bassano del Grappa i Veneto. Den befinner sig i ett mycket speciellt mikroklimat tack vare ett, så kallat, termiskt inversionsfenomen som härrör från kalla nordliga vindar från Valsugana-dalen i närheten. Fenomenet innebär att kalla vindar trycker ner den varma luften som då inte kan stiga, det bildas skiktning och den varma luften stannar kvar nära marken.
Varma dagar och blåsiga nätter ger druvor och viner särskilda smaker och utmärkt tillväxt. Den vulkaniska jorden är rik på mineraler och bevarar värme under kalla nätter.
Vinframställning: Vinet har jäst på temperaturkontrollerade, rostfria ståltankar. Det har sedan lagrats på ståltank under 6 månader och därefter 6 månader på flaska.
Länk till producent: Contrà Soarda
Recensioner:
Till skaldjur – Fem vita viner att beställa
Vignaiolo Contra Soarda Vespaiolo 2016, nr 79598. 149 kr
"Hur mycket vespaiola har du provat i år? Mitt vespaiola-intag står på noll, men det går snabbt att ändra på. Och då tar jag gärna ett glas av Vignaiolo Contra Soarda Vespaiolo. Det är sådan där inhemsk sak, en av många i Italien. Vi hittar den främst i Venetien, där den ofta omvandlas till söta vita. Men inte detta exemplar. Här snackar vi stenig sälta, mineralrök, knökfulla citruskorgar och rivet citronskal.
På menyn; vongole, med eller utan pasta, en stadig skaldjursplatå och gärna ostron för att möta upp vinets sälta med."
Sofia Ander, Dinvinguide.se sep, -17